Familjen Engstrom Grahn

Bildet mitt
Norway
Our lovely New Zealand trip is ended and we are back home again. We will continue to blog in order to keep up some contact with our lovely friends we met while travelling! asa.grahn@uis.no, tfn: +644760041

torsdag 28. februar 2008

Filippa & sin Cornett

För två veckor sen började Filippa spela Cornett på skolan - ett instrument som fungerar och ser ut som en Trumpet fast något kortare! Redan efter första lektionen, som hon har under skoltiden varje måndag - så klarade hon av att spela en truddelutt där hon använde två till tre noter! Kul!

Felix och Fideli tycker detta är väldigt intressant och kan inte förstå hur Filippa får ljud i den....





Här får även mor pröva att blåsa...inte helt lätt men Felix tyckte det var kul när det blåste på handen!

En dag i klassen till Fideli

Då har vi varit på besök med kameran i klassrummet till Fideli. Det var när mormor var på besöks om vi bara var tvungna att visa henne hur Fideli hade det. Det var med stolthet som hon visade upp sitt rum!


Här på bilden ser ni klassens Klass Regler - eller som de säger Treaty - det kommer från när Mauri folket ingick ett avtal med de vita: The Maouri Treaty, om deras rätt i sammhället. Waitingi day - NZ national dag var ju den 6 februari och då var temat i klassen TREATY och så gjore de sitt egna TREATY för Room 6.


Fröken har tagit bilder på alla barnen mens de visar de olika reglerna och sen har de fått skriva under genom att sätta dit sitt handavtryck. Gulligt!












Här sitter de in sin "Listening Corner" - där har de alla sina samlingar och de sitter där också när fröken ska gå igenom något för alla barnen. Då lyssnar de ordentligt. Fröken pratar aldrig till dem alla mens de sitter i sina bänkar - allt sker i denna hörna!

Fideli står framför spel hyllan -röda lådor är för räkne och tal spel - de blåa är för ord och bokstäver! De andra minns jag inte...men det gör nog Fideli om jag frågar henne!
Helt pløtsligt møtte vi Filippa utanför dörren - hon hade varit i klassen øver och haft "buddy-reading" - det är när de stora barnen går ner till de yngre barnen och läser för dem! Jätte kul tycker Filippa och det ger ju henne bra träning i att läsa engelsks - något hon inte har några problem med alls!
Fideli framför PC'n - dit får hon gå för att göra div. arbeten - skriva ut berättelser eller göra teckningar. Fideli har användt lite extra tid där i början då det inte kräver så mycket språk kunnskaper för att jobba med!






Här ska Fideli försöka hitta riktigt ord genom att jämföra de hon har i burken med de på väggen. Inga större problem...har man gjort det ett par gånger så lär man sig snabbt - men vi ser redan att hon vet väldgit många ord, tex: the, a, can, see, we, car, cat, in, to, too, och många fler - dessa har de lärt sig genom att upprepande gånger läsa böcker och ord - Hon kan inte läsa riktigt än altså - även om man kan tro det när hon sitter med en ny bok i läxa varje dag! Ett interessant sätt att lära sig på....




Sista timmen på schemat varje dag (utan onsdag då de går till biblioteket) är simning i skolans egna pool. Detta görs så länge vädret är ok för poolen är utomhus med ett slags växthus som är byggt över. Men här får barnen klara sig själva med påklädning och påsättning av baddräkt och goggles! Detta fixar 5-åringarna perfekt och oftast kommer några föräldrar och hjälper till med påklädningen igen.
Här är det dags att få på sig kläderna igen för att så sprigna upp till klassrummet och packa väskan och ställa i ordning på sin plats! Klockan har nu blivit 15.00 och mammor o pappor hämtar!