Familjen Engstrom Grahn

Bildet mitt
Norway
Our lovely New Zealand trip is ended and we are back home again. We will continue to blog in order to keep up some contact with our lovely friends we met while travelling! asa.grahn@uis.no, tfn: +644760041

tirsdag 1. januar 2008

Mellandags tur til Twizel

DAGS FOR JOBB IGEN!
Nu var ledigheten over for den har gangen och bade jag och Truls har akt till jobbet. Truls blir bara borta en liten stund idag da ocksa Filippa har insjuknat i Vattenkoppor, fantastiskt jobbat va? Att lyckas smalla in med alla 3 pa nastan en och samma gang. Filippa ar riktigt dalig med hog feber och koppor pa stallen man ABSOLUT inte onskar att ha! Stackars, hon har varit strong men i morse nar vi skulle pa jobbet brast det for henne och hon ville inte mer....Felix ar i oforskamt fin form....men han kliar sjukt mycket och har darfor INTE sovit den senaste natten....Truls ska in till apoteket idag och se om vi kan fa tag pa nogot 'klihammande'. Kanske dessa KIWI'sar har nagon dunder salva? Nu kommer lite blilder till texten som jag la in under semestern!
- - - - - - - - - -
Ja då är julen över och vi fick helt plötsligt tag på ett boende upp i Twizel, en liten by inte så långt från Mt. Cook - New Zealands högsta berg (3652möh). Min handledare Anna Carr bor där uppe med sin familj om sommaren och ville visa oss runt i området. Ida och Martin hängde också med så det var hela storfamiljen på hytte tur! Härligt! Twizel var en liten speciell by men vi lärde oss att se charmen efter några dagar! Killarna i gänget, Truls, Martin och Andy tillbringade mornarna till att cykla lång turer - tung terräng tydligen. Jag och Ida blev också tatt med ut på cykeltur (den största aktiviteten i Twizel) på 23 km där vi fick se lite av landskapet. Måste säga att själva Twizel inte var så stort, men desto mäktigare var det att se att fjällen runt om byn, bla självaste Mt Cook! Älskar man fjäll toppar så blir detta ganska stiligt!





Har ar barnen inpackade i bilen, ut pa tur aldri...sur!




Fideli utanfor entren! Inte helt som en hytte hemma i Skandinavien kanske!? Under ser ni huset fran framsidan. Anna har kommit pa besok for att se hur vi bor!

Vi hade ju som sagt lovat barnen att vi skulle på hyttetur och efter att vi hade kommit på plats i "hytten" frågade Felix undrande om vi inte skulle till hytten?! Vi bodde i ett hus nu ju....jaa och det var från sent 60 tal så standarden och "Cosy-heten" var non-exisiting!!! Men med gott sällskap, lite gott o dricka och strålande humör så blir det mesta bra! Detta ar koket och under ser ni vardagsrummet som dock var jatte frascht!
Efter manga timmar i bilen var det skont att fa komma ut i varmen och leka med det som alltid slar an bast - vatten! Felix o Fideli korde stenhart med vatten spridaren till Annas pappa Ben! Namnas har bor kanske goras att Twizel INTE lider av Vattenbrist som manga andra delar av New Zealand gor, darfor var det ok att LEKA med vattnet!
Har far ni ett litet smakprov hur husen ligger och ser ut i lilla Twizel!

Har ska vi tjejer ut och sykla en tidig morgon.
Felix tyckte det var helt ok att strosa omkring bland gatorna i Twizel, som var en mycket lugn liten by.

Frukost ute i det grona!



















Nu ar vi pa vag till Mt Cook National Park och detta var utsikten vi mottes av efter att vi hade kort en stund! Mt Cook ar den vita tanden till vanster! Vackert va?






Nu ar vi uppe vid Mt Cook National Park och har sjalvaste berget ratt framfor oss - haftigt.




Vi beslot oss for att ga en liten tur for att se hur landskapet sag ut. Efter ca 3 timmar var vi nojda och de som hade gatt langst var Fideli, Truls & Ida, vi andra fick vanda da Felix blev trott i benen!
En harlig utsikt och Fideli var sprek och ville se mer! Vi passerade en hangbro som var spannande att ga over! Kill i magen for de flesta!













Hattar har vi fatt lara oss ar MYCKET viktigt att ha har pa New Zealand. Pa skolan far de inte ga ut pa rast om de inte har de pa sig - ozonlagret ar valdigt tunnt!





Har ar Truls, Ida & Fideli de enda som ar kvar pa vandringen. De fick testa ut hur kul terrang det faktiskt kan vara har - altsa inte bara grusade stigar som vi gick pa i borjan!




Efter en stund fick
Fideli sig en valfortjant solstund mot en varm klippa! Pa vagen ner var det som sagt dags for hangbro igen!



















Har ar vi nere igen och star med Mt Cook i ryggen, inte sa latt att se pa dessa bilder kanske men det ar den vita 'tanden' som ar toppen!




Efter vandringen korde vi ner till Lake Cameron, en liten badsjo som inte var sa kall. Det gick fint att bada utan vatdrakt, vilket JAG gjorde, men sa klart...jag var inte i sa lange. Men barnen kunde svalka sig lite. Felix & Fideli tyckte det roligaste var att ga tur med Molly & Sully.



Jag och Trude tyckte vi hade slitit lite for lite idag och joggade hem i den harliga kvalls solen!










Har vet jag inte riktigt vad Felix drommer om, men inte kan det val vara en kall Ringnes heller?
Senare pa kvallen var det BBQ hos oss och dar visade vi var tacksamhet over Anna & Andy genom att ge dem tva sma gavor fran Norge som vi visste ville sla till! Anna ar en stor alskare av BRUNOST sa hon blev har overlycklig! Nar de var hos oss i Stavanger i fjor fick de se Ananas delaren vi hade och blev makta imonerad - sa har kom den! Tack Trude & Thor for importen/exporten!














Inte alltid lika latt att finna ut hur dessa moderniteter funkar....Andy haller tungan ratt i mun i alla fall!

Den 30 dec. var det dags att köra tillbaka till Dunedin och Macandrew Bay och det som vi nu kallar "hemma". Vi stannade på vägen för att se de kuuuule runde stenarna som går under namnet "Moeraki Boulders" - så stiligt att se dem i lågvatten!!
































































Har ar vi hemma igen efter en lang semester - skont tyckte barnen och korv o spagetti smakade jatte gott! Filippa tyckte ocksa det var kul att vara tillbaka sa hon ater igen kunde komma i kontakt med sina vanner hemma i Norge och Sverige. Att chatta via msn och Skype ar jatte kul!























Självaste Nyåraftonen tillbringade vi på stan med lite nyårs rea - barnen fick lite nya sommarkläder! Billigt om man jämför med hemma så det är ju lite kul! Därefter var det dags att lägga skumpan på kylning! Tid för fest?! Ja vi var nerbjudna till the Highams (min handledare James m. familj).Lugn och trevlig kväll där alla barn höll ut till 12 slaget utan små killarna, Felix & George! Vi vuxna höll också ut så klart men valde att gå hem kl 01 då vi hade upptäckt att också Felix hade fått Vatten koppor!! JUst nu i skrivande stund (1.1.08) så ligger också Filippa i över 39 i feber så vi kan ju kanske ana att några små prickar också dyker upp på henne! Det är ju bra att vi blir klara med detta....en gång för alla!


HAPPY NEW YEAR - From Us Down In NZ























































































Idag, 1 januari vaknade vi med klarblå himmel och strålande sol - temperaturen var över 20 grader så vi måtte ju bara uuuuuuuut. Vi packade våtdräkter, body boards, handdukar och frukt och drog i väg till St. Claire Beach! Filippa måtte ju bara surfa lite denna första dag i 2008. Felix & Fideli var väl kanske inte helt lika keena på att gå till stranden igen, lekplatsen bredvid lockade mer....men vi gick ner en tur och det var härligt! Med den gassande solen var det till o med inte behov för våtdräkt för Truls! Efter någon timme hade vi så bestämt träff med Trude & Thor på Tunnel Beach - och det var lite av en upplevelse! Det var bratt och tufft att gå ner till självaste stranden, men en otrolig natur! Filippa skadade sig tyvärr lite på surfingen och hade ont i magen på vägen ner, men det visade ju sig att hon också hade hög feber så det var ju inte så konstigt att det gick trögt ner och upp till stranden. Belöning kom dock när vi väl närmade oss stranden, en lång tunnel som för längesen blev huggd ut - barnen var förberädda med var sin fick lampa och det var en höjdare! Väl nere på stranden var det ännu mer grottor att utforska....

Annars var det en fröjd att kl 12 (lunch time) få lov att ringa hem och önska familjen GOTT NYTT ÅR - det verkade helt klart som om ni hade det trevligt! Jätte kul att få prata med Ronnie och Tommy Wideskott också!!! Också kul att få läsa er andras kommentarer, tack för det - vi har högläsning i familjen så fort någon har skrivit en kommentar!! Fortsätt med det!!

Kram från Åsa & The Crew
ps. Bilder fran TUNNEL BEACH kommer snart ds.